Артинов Михайло Григорович. Київський спадок.

Артинов Михайло Григорович – київський архітектор виконав у Києві наступні роботи:

1. Рильський провулок,10, 1910 р. – приватна гімназія М. Стельмашенка де вчився М. Носов (цикл книжок про Незнайку);

2. Вул. Мала Житомирська, 17 – будинок брата Миклухо-Маклая – 1897 р. надбудував над старою двоповерховою спорудою ще два поверхи з еркерами;

3. Паркова дорога 3/5 –будинок у стилі модерн, лікарня для хронічно хворих дітей, разом з А. Мінкусом, 1904 р.;

4. вул. Боровського, 20 – Благодійна дитяча поліклініка, 1897-98 рр. за кошт мецената Льва Бродського;

5. вул. Дегтярьовська, 5 – Лук’янівський народний дім. У вигляді стародавнього терему, 1899-1903 рр. Зведено за замовленням попечительства про народну тверезість – їдальня, курси, театр;

6. вул. Пирогова, 60 – особняк. Первісно зведений у 1894 р. В. Ніколаєвим, але новий власник – М. Артинов частково перебудував його. Будинок набув вигляд терему. Тут перед арештом у 1937 р. застрелився голова Уряду УРСР Панас Любченко;

7. Будинок амбулаторії лікарні для чорноробів -1899-1901 рр. Сучасний «Охматдит» – охорона материнства та дитинства;

8. Наріжний будинок по вул. Пушкінській 45/2, 1900-01 рр.

Джерела:

Кальницький М., Киркевич В., Грицик М. Київ: Туристичний путівник. – К.-Л.: Центр Європи, 2001. – 710 с.

Підготував Івана Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».