Марія Кадомська, Михайло Кальницький

Житловий будинок, 1904 р.

(архіт.).

Вул. Воровського, 51.

На червоній лінії забудови вулиці. Через значний схил вулиці праве й ліве крила будинку різноповерхові, додатковий поверх у правому крилі нижчий за інші. Зведено як прибутковий будинок ковбасного фабриканта К. Бульйона (на фасаді є монограма власника).

П’ятиповерховий, з підвалом, цегляний, у плані прямокутний, з ризалітами, двосекційний. Композиція головного фасаду симетрично-осьова.

Осі підкреслено ризалітами невеликого виносу з балконами. Ризаліти акцентовано аттиками складних окреслень. Насиченість декоративного оздоблення фасадів, виконаного у ренесансній стилістиці, наростає за поверхами. Декор – архітектурний (руст, кронштейни, лиштви, карнизи, тричвертєві колони композитного ордера) і орнаментальний ліпний (виті тяги, декоративні вставки, маскарони) добре прорисований та якісно виконаний. Частково збереглися первісні ажурні ґрати балконів і парапету даху. Первісне планування квартир майже не змінилося. В основному збереглися деталі оформлення інтер’єрів: груби (трикутні в плані, з простими кахлями), підлога, карнизні тяги.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 1351; ф. 165, оп. 58, спр. 302.