Жіноча торговельна школа ім. П. Терещенко, 1901 р.

(архіт., іст.).

Вул. Воровського, 18/2.

На розі вулиць Воровського та Обсерваторної. Збудовано для трикласної жіночої торговельної школи ім. П. Терещенко за проектом арх. П. Голландського коштом Н. Терещенка. Таким чином відомий меценат вшанував пам’ять своєї померлої дружини Пелагеї, яка брала участь у всіх його добродійних починаннях. Підрядні роботи проводила контора Л. Гінзбурга.

Двоповерховий, з підвалом, цегляний, у плані Г-подібний. Асиметрична композиція фасадів ґрунтується на використанні елементів класицистичної архітектури: міжповерхового й вінцевого антаблементів із тригліфами, модульйонами й карнизами з сухариками спрощеного абрису. Об’ємно-планувальна структура будинку зберегла первісне вирішення: коридорна система з двобічним розташуванням аудиторій. Коридори перекрито циліндричними склепіннями з розпалубками, в аудиторіях – плоскі стелі з дрібними тягами й розетками. В інтер’єрі збереглася підлога з метласької плитки, віконні й дверні заповнення.

Будинок являє значний типологічний інтерес, є важливим елементом в історичній забудові вулиці. При жіночій школі діяло Товариство поширення комерційної освіти у м. Києві, засноване 1896 р. Серед його членів були відомі київські підприємці, доброчинці, громадські діячі – Б. Ханенко (почесний голова), М. Чоколов (голова), Д. Марголін, С. Могилевцев. З 1970 р. тут міститься інститут удосконалення вчителів.

Дмитро Малаков, Володимир Хроиченков

ДАКО, ф. 1542, оп. 1, спр. 55;