Раїса Свирида

297.3.2.10. Школа – с. Лоташеве, Тальнівський р-н, Черкаська обл. кін. 19 ст. (архіт.).

Церковно-парафіяльна трирічна школа. Сошна будівля на кам’яному підмурку з двома ганками.

Стіни складені «в заміт» з плах через вальки. Дах чотирисхилий, на кроквах, критий солом’яними парками, ганки мають окремий трисхилий дах з солом’яним покриттям. Стелі дощані, зверху вальковані, в усіх приміщеннях дерев’яні підлоги, стіни зовні й всередині мащені та білені. Поділена на дві половини з окремими входами: навчальну (велика класна кімната і сіни) та помешкання для вчителя (кабінетспальня і кухня-їдальня). Обидві половини зв’язані учительською кімнатою.

У навчальному приміщенні представлено шкільне обладнання: довгі парти з лавами для учнів, стіл і стілець для учителя, шкільна дошка, рахівниця, грифельні дошки, розклад уроків. На покуті – ікона з рушником. У сінях стоять ослін, відро з різками. В учительському помешканні – портрет Т. Шевченка, обрамлений вишиваним рушником, і музичний інструмент – бандура.