Галина Бєльчикова

Меморіальна дошка О. Шовкуненку.

459.9. Житловий будинок кін. 19 ст., в якому проживав Шовкуненко О. О. (іст.).

Вул. Пушкінська, 5. На червоній лінії забудови вулиці.

Чотириповерховий з цокольним поверхом, цегляний. Фасад оформлено фігурним цегляним муруванням.

На поч. 20 ст. у будинку містилася резиденція грецького консула.

1952–74 у квартирі № 11 на третьому поверсі будинку проживав Шовкуненко Олексій Олексійович (1884–1974) – живописець, педагог, народний художник СРСР (з 1944), дійсний член АМ СРСР (з 1947). У 1936–41, 1944–63 керівник майстерні живопису, професор Київського художнього інституту. Проводив громадську роботу (член правління Спілки художників України). 1963–74 на творчій роботі.

Брав участь у республіканських, всесоюзних і зарубіжних художніх виставках. У період проживання в цьому будинку написав низку натюрмортів, зокрема: «Бузок і тюльпани» (1952), «Натюрморт з овочами» (1953), «Троянди» (1956); ліричних пейзажів: «Іней» (1966), «Тиша» (1971), «Квітень у лісі» (1973); краєвидів України, Молдавії (тепер Молдова), Башкирії (тепер Башкортостан). Лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Шевченка (1970).

1976 на фасаді будинку праворуч від проїзду на подвір’я встановлено бронзову меморіальну дошку з барельєфним портретом художника (скульптори Г. Петрашевич, О. Супрун, арх. К. Сидоров).

Література:

Владич Л. Олексій Шовкуненко. – К., 1976; Його ж. Алексей Шовкуненко. – М., 1983; Олексій Шовкуненко: Спогади про художника / Упоряд. М. Блюміна. – К., 1980; Словник художників України. – К., 1973.