Житловий будинок з історією (№ 3 / О. Вишні, 1)

Юлія Смолій

Будинок поч. 1950-х pp., в якому проживала Клименко-Жукова В. Ф.

(іст.).

Пров. Академіка Філатова, 3/1.

На червоній лінії забудови вулиці. Шестиповерховий, цегляний. Фасад повернений у бік бульв. Дружби народів, на верхньому поверсі має дещо збільшені віконні прорізи приміщень, призначених для майстерень художників.

В 1958 – 65 рр. тут жила і працювала Клименко-Жукова Віра Феодосіївна (1921 – 65) – майстер народного декоративного розпису, член Спілки художників СРСР, народний майстер (з 1961). Уродженка с. Петриківка (Дніпропетровщина) – відомого центру народного декоративного розпису. У цей час продовжувала працювати на замовлення Київського експериментального кераміко-скульптурного заводу, куди перейшла на постійну роботу 1944 р. Зробила значний внесок у розвиток народного декоративного розпису фарфору, а також у галузі традиційних станкових панно на папері, оформленні інтер’єрів. Жила майстриня у двокімнатній квартирі № 24 на четвертому поверсі.

Бутник-Сиверский Б. С. Народные украинские рисунки. – М., 1974;

Велігоцька Н. О. Співдружність. – К., 1973;