2007 р. Київ відновить фонтан на Європейській площі

Дата: 14.09.2007

В програмі підготовки міста до проведення Євро 2012 столична влада планує відновити частину історико-архітектурних пам’яток. Серед них три фонтани, що були зруйновані. Про це повідомив заступник голови КМДА Віталій Журавський.

«Ми спробуємо відновити ті архітектурні пам’ятки, що були зруйновані внаслідок реконструкцій чи забудови районів там, де це буде доречно сьогодні. Наприклад, ще у 1843 році на Європейській площі за ініціативи губернатора Івана Фундуклея був встановлений фонтан, який згодом отримав назву «Іван».

У 1871 році фонтан оновили і з’єднали з міським водогоном, а у 1891 році навколо фонтану влаштували клумбу, яка існує до сьогодні, а сам фонтан зник. Його відтворення надасть завершеного, наближеного до історичного, вигляду Європейській площі, в загальному контексті оформлення центральної частини міста.

Тим паче встановлення фонтану, який носитиме історичну назву «Іван», не заважатиме руху транспорту та пішоходів», – підкреслив Журавський.

За його словами, на будівництво фонтану необхідно близько 2 млн. грн. Приблизно стільки ж необхідно і на відтворення фонтану на площі Льва Толстого. Його також планують відновити до 2012 року. Історичний фонтан був виготовлений із чавуну за проектом архітектора Шіллє.

Нагадаємо, що схожий фонтан встановлять також на Софійській площі.

Джерело: “Київський портал”