2011 р. У Києві розбирають унікальну пам’ятку дерев’яної архітектури

Ганна Рибалка, Федір Угненко

Легендарний історичний маєток – будинок німецького садівника Вільгельма Крістера – розбирають на частини. Багато років він стояв у занедбаному стані. Нині ж будівля втратила частину стіни, даху і елементи старовинного оздоблення. Архітекторам пояснюють: робітники не нищать будинок, а намагаються його відновити.

Один з найкращих зразків дерев’яної архітектури Києва позаминулого століття – садиба Крістера на Виноградарі – нині стоїть без вікон і без дверей. Кілька днів тому її почали розбирати просто по частинах. Місцеві мешканці кажуть – почали з унікального оздоблення.

Мешканець Виноградаря: “Приехали строители, поснимали это самое, дубликаты. Наверху вот это верхнее они пособирали, забрали с собой”.

Працівники Інституту хімії пояснюють – на ремонт старовинного будинку просять грошей у влади вже років з п’ятнадцять – та марно. Через занедбаність стіни дерев’яної садиби погнили. Та минулого року фахівці все-таки взялися розробляти проект реставрації маєтку. За ним стару будівлю повністю знесуть. Натомість – збудують її копію.

Журналіст: “Як 31 числа виглядатиме це місце?”

Працівник інституту: “Ну, я так думаю, что тут уже ничего не будет, просто будет обнесено забором, как у нас было обнесено красной ленточкой. И сюда никто не будет ходить”.

Від справжнього будинку Крістера, запевняють, садиба мало чим відрізнятиметься.

Журналіст: “Тобто цього, що є, не буде? Цієї старовинної будівлі?”

Працівник інституту: “Конечно! Но есть же фотофиксация. Есть проекты, есть проектные работы. А как вы собираетесь его реставрировать? Вы понимаете, что оно все гнилое?!”

У Головному управлінні охорони культурної спадщини заявляють – на таку реставрацію садиби Крістера уряд виділив 600 тисяч гривень. Половину – на проектні роботи, решту – щоби розібрати пам’ятку.

А от скільки знадобиться на саме відновлення пам’ятки, і коли воно розпочнеться – чиновники не уточнюють. Дослідник київської старовини Михайло Кальницький побоюється – садибу розберуть, а збудувати її копію забудуть.

Михайло Кальницький: “Головне питання – коли його збудують? Тому що я знаю, що гроші зараз є на те, щоб його культурно розібрали. А от коли воно буде відновлено – це невідомо, бо на це фінансування, на скільки я знаю, поки що нема”.

За словами історика, маєток Крістера – один із останніх серед таких старовинних будівель Києва. Схоже дерев’яне оздоблення ХІХ століття мають лише дві столичні споруди – Будинок художніх майстерень біля Замку Ричарда на Подолі та двоповерхівка на вулиці Смирнова-Ласточкіна.