2011 р. У Києві руйнується історична будівля

У Києві почали розбирати історичну будівлю – Будинок Крістера, побудовану в 1880 році, пише газета Сегодня.

Як пише видання, Будинок Крістера в Подільському районі столиці на вулиці Осиповського був побудований для саксонського ткача і садівника Вільгельма Крістера.

“Саме завдяки цій людині Київ став називатися містом-садом”, – розповів газеті києвознавець Михайло Кальницький.

За словами Кальницького, Крістер почав вирощувати в Києві незвичайні рослини і виноград, завдяки чому поруч розташований масив отримав назву Виноградар. А двоповерхову дерев’яну садибу Крістера, за словами києвознавців, можна по праву називати архітектурно-історичним шедевром.

Про причину знесення, і хто саме його курирує невідомо, пише газета.

Охорона будівлі повідомила, що через тиждень старовинну садибу знесуть.

“Можете подивитися. Її зараз розбирають, так що дивіться, поки ще є на що…”, – сказав охоронець журналістам.

“Я чула, що цю територію хочуть віддати під будівництво житлового масиву, а Будинок Крістера заважає, от його і зносять”, – розповіла газеті працівниця Інституту харчової хімії, на території якого розташований будинок.

“Мені будівельники сказали, що в ЮНЕСКО виділили гроші на реконструкцію будинку, тому його акуратненько розбирають, роблять ідентичні деталі, і потім будуть збирати”, – розповіла газеті інша працівниця інституту.

Голова комісії Київради з культури Олександр Бригинець заявив, що сьогодні звернеться з листом до голови КМДА. У свою чергу в мерії нічого не чули про знесення Будинку Крістера.

“Я не чув про те, що його почали розбирати, але незаконного будівництва тут ми не допустимо. Це я гарантую”, – сказав заступник голови КМДА Михайло Кучук.