Інна Гречина, Тетяна Товстенко

249.2. Житловий будинок, кін. 19 ст. (архіт.).

Вул. Мала Житомирська, 18. На наріжній ділянці вул. Малої Житомирської та пров. Михайлівського.

1879 арх. П. Спарро спорудив двоповерховий будинок у садибі колезького радника А. Кисіля. 1896 за проектом арх. М. Казанського зроблено дві прибудови, надбудовано верхні поверхи та зведено одноповерхові цегляні служби (не збереглись). У садибі містилися «Бюро землемірне, меліорації й креслень А. Лапинського», винний магазин Е. Гронецького.

Триповерховий з цокольним поверхом і підвалом, цегляний, тинькований, у плані складної конфігурації, наближеної до П-подібної, односекційний, з двома квартирами на поверсі й трьома сходовими клітками (парадною і двома чорними). Перекриття пласкі.

Архітектурне вирішення будинку характерне для раннього етапу історизму й відзначається стриманим, трохи спрощеним використанням стилізованих романо-готичних форм, змодельованих у цеглі. Будинок має два рівнозначні фасади. Скошене наріжжя акцентовано балконами на консолях.

Головний вхід виділено розкріповкою з великим вікном, фланкованим напівколонками, балконом на третьому поверсі та фронтоном з масивними зубцями. Декор фасаду спрощений: прямокутні гурти-сандрики на другому й третьому поверхах і аркатура над третім поверхом. Бічні об’єми підвищені мезонінами з трикутними фронтонами.

Збереглися ковані грати вишуканого рисунка з ініціалом власника («К») і металеві ажурні консолі балконів.

Втрачено деталі завершення будинку та первісне оздоблення інтер’єрів.

Архітектура фасаду є зразком вдалого застосування декоративних властивостей цегляного декору.

Тепер у цокольному поверсі міститься дитячий клуб «Дозвілля», у підвалі – кафе.

Література:

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 1684, 5147; Весь Киев: Адресная и справочная книга на 1906 год. – К., 1906.