Марія Кадомська, Володимир Хромченков

250.4. Житловий будинок, 1896–97 (архіт.).

Вул. Малопідвальна, 15. На червоній лінії забудови вулиці, замикає її перспективу.

Ділянка розташована на заломі вулиці, входила до складу великої садиби графині Н. де Бальмен. 1887 її придбала М. Телалова. На місці одноповерхового дерев’яного будинку на замовлення власниці було споруджено цегляний.

Автор проекту – арх. М. Гарденін, який здійснював також керівництво будівельними роботами і нагляд за ними. В ході реалізації проект було змінено: пірамідальне завершення по осі бічного проїзду не зведено, побудовано додатковий мансардний поверх.

Триповерховий з цокольним і мансардним поверхами, цегляний, пофарбований, у плані складної конфігурації.

Первісне планування з однією квартирою на поверсі істотно не змінилося.

Вирішений у цегляному стилі з використанням елементів неоготики. Композиція головного фасаду триосьова, осі виділено розкріповками з трикутними фронтонами, в тимпанах яких вміщено круглі медальйони з ліпленими жіночими голівками. Вхідний портал зі стрілчастим архівольтом зміщено відносно центру, двері оздоблено ефектним різьбленням. Оформлення інтер’єрів не збереглося.

Пам’ятка – зразок житлової архітектури періоду історизму, що відіграє важливу містобудівну роль.

Тепер на першому поверсі міститься аптека.