Людмила Пономарьова, Тетяна Скібіцька

250.3. Житловий будинок, 1890-і рр. (архіт.).

Вул. Малопідвальна, 6. У ряді щільної забудови вулиці на підйомі рельєфу.

Споруджений у садибі, яка з 1867 належала родині купця К. Торліна.

Після розподілу садиби у 1908 поміж нащадками – братами Г. і Є. Торліними – одна з ділянок (№ 6) перейшла у власність титулярного радника, цивільного інж. Є. Торліна. Ймовірно, за його проектом і було зведено триповерховий будинок (1938 надбудовано один поверх). Власник садиби Є. Торлін проживав за цією адресою.

Триповерховий з цокольним поверхом, цегляний, пофарбований, у плані Т-подібний. Перекриття пласкі. Односекційний, з розміщеними по центральній осі головними й чорними сходами, первісно з двома п’яти- та шестикімнатними квартирами на кожному поверсі. У декоруванні фасаду домінує неоренесансна стилістика. Центральноосьова симетрична композиція головного фасаду виділена розкріповкою сходового вузла з високим – на півтора поверхи – лучковим вікном, фланкованим романськими напівколонками та ступінчастим декоративним фронтоном (тепер в об’ємі надбудованого поверху). Бічні крила з вузькими вікнами підкреслені широкими балконами. Перший поверх рустований.

Карниз значного виносу над третім поверхом оздоблений декоративними консолями. В інтер’єрах втрачено кахляні груби й ліплені плафони.

Вирізняється ошатною пластикою фасаду, яка підтримує масштабні та стилістичні характеристики фронту забудови вулиці, що склалися у кін. 19 – на поч. 20 ст. Тепер на першому поверсі міститься фірма «Монарх».

Література:

ДАК, ф. 100, оп. 1, спр. 2458; ф. 143, оп. 2, спр. 2304; ф. 163, оп. 5, спр. 232; ф. Р-330, оп. 4, спр. 42.

Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 2003 р., т. 2 (Київ), с. 606