Людмила Пономарьова

555.2. Брама з огорожею, 1860.

На наріжжі вулиць Січневого повстання і Цитадельної у складі огорожі, що з’єднує будинки настоятеля і церковно-парафіяльної школи та проскурні.

Споруди цегляні, з підкресленою цокольною частиною, тиньковані, побілені, під бляшаними пофарбованими покрівлями. Вирішені у формах історизму з елементами неоросійської архітектури.

Окреслений архівольтом отвір брами завершує трикутний щипець із бічними заплечиками і центральним підвищенням, увінчаним півкруглим сандриком – основою для металевого хреста.

Пілони обабіч проїзду знизу оформлені парами канделябрних півколонок, зверху – прямокутними нішками-ширінками. Огорожа у вигляді цегляної стіни розчленована пілястрами на окремі прясла, декоровані великими прямокутними фільонками. Більшість фільонок перетворено на вікна одноповерхових церковних крамниць, прибудованих з боку двору.

Брама з огорожею є важливим архітектурним акцентом у забудові комплексу.