2009 р. Київська Св. Софія – під загрозою

Сергій Білокінь, доктор історичних наук, лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка

Дата: 25.06.2009

У Києві повним ходом провадяться підготовчі роботи для побудови архітектурного монстра. Ця споруда має стовбичити у безпосередній близькості від однієї із святинь християнського світу – Софійського собору. Коштовніших пам’яток українська культурна спадщина, взагалі українська держава не має. Хто підтримує й прикриває таке будівництво? Які причини рухають впливових людей у такому несподіваному напрямку?

Очевидно, маючи «зайві» гроші й відчуваючи свою політичну могутність, неосвічені люди намагаються компенсувати відчуття власної неповноцінності і в такий спосіб самоствердитися. Важко інакше пояснити ті умови, у яких чиняться дії, що мусять хвилювати й обурювати сумління світової громадськості.

Цю ганебну діяльність здійснює фірма «Київпроект Київ-Гео». Геологічними дослідженнями, що мають забезпечити закладення майбутніх фундаментів, керує пан Старіков. Але хто замовив і оплатив цю архітектурну какофонію?

На фотографіях – місце майбутнього будівництва на розі вулиці Стрілецької та Георгіївського провулку, в охоронній зоні Національного заповідника “Софія Київська”.

З сайту pamjatky.org.ua