Сергій Білокінь, Тетяна Осташко

259.10. Житловий будинок кін. 19 – поч. 20 ст., в якому проживали Маслянников В. Л., Павлуцький Г. Г. (іст.).

Вул. Микільсько-Ботанічна, 11-а. У другому ряді забудови вулиці.

Двоповерховий з підвалом, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний.

У 1920-х рр. на другому поверсі будинку проживали відомі діячі культури.

У п’ятикімнатній квартирі № 5 – Маслянников Віктор Леонідович (1877–1944) – живописець, вихованець Київської рисувальної школи М. Мурашка та Краківської академії красних мистецтв (1905–10). Працював переважно в жанрі пейзажу. Раніше мешкав на вул. Жилянській, 58.

Його дружина Маслянникова Катерина Миколаївна – дочка композитора М. Лисенка, працювала вчителькою музики.

Павлуцький Григорій Григорович (1861–1924) – мистецтвознавець, педагог. Випускник Київського університету (1886), в якому викладав з 1888, професор (з 1897), член Українського наукового товариства в Києві, керівник секції історії мистецтва в ньому (до 1921). 1917 брав активну участь у створенні Української академії мистецтв і Українського народного університету, 1918 – професор і декан історико-філологічного факультету Київського державного українського університету (з серпня) і професор Української АМ, член Комісії з вироблення законопроекту про заснування УАН. 1921 був проректором Київського інституту народної освіти (Київський університет), директором його бібліотеки. Передав власну збірку пам’яток мистецтва у кабінет мистецтв при університеті.

Належав до українських вчених, які обстоювали ідеї самобутності і незалежного розвитку українського мистецтва. Наукові праці присвячено національній архітектурі, орнаменту тощо. Раніше (з кін. 19 ст.) мешкав на вул. Микільсько-Ботанічній, 7 (будинок не зберігся).

Тепер будинок займає Державне комунальне підприємство «Київжитлотеплокомуненерго» Київської міської держадміністрації.

Література:

ДАК, ф. 163, оп. 6, спр. 340; Макаренко М. Григорій Григорович Павлуцький // Павлуцький Г. Історія українського орнаменту. – К., 1927; Словник художників України. – К., 1973.