Елла Піскова

259.4. Житловий будинок 1975–77, в якому проживав Пилипенко А. Т. (іст.).

Вул. Микільсько-Ботанічна, 31. На червоній лінії забудови вулиці.

Через перепад рельєфу з вулиці – тринадцятиповерховий, з подвір’я – дванадцятиповерховий; цегляний, облицьований світлою плиткою, односекційний. Архітектуру фасаду визначають вертикалі засклених лоджій, що нависають над нижніми поверхами.

1976–93 у трикімнатній квартирі № 36 на сьомому поверсі проживав Пилипенко Анатолій Терентійович (1914–93) – хімік, акад. АН УРСР (з 1976). У ці роки – директор і одночасно завідувач відділу аналітичної хімії Інституту колоїдної хімії та хімії води ім. А. Думанського АН України, з 1988 – почесний директор. Під керівництвом вченого широко розгорнулися дослідження із застосуванням флуориметричних та хемілюмінесцентних методів аналізу, квантово-хімічне вивчення будови координаційних сполук. Велику увагу приділяв науково-організаційній роботі в галузі охорони та раціонального використання водних ресурсів України, зокрема розробці замкнених циклів промислового водопостачання, безвідходної технології комплексної переробки мінералізованих природних і стічних вод тощо.

Був засновником і головним редактором журналу «Химия и технология воды» АН СРСР та АН УРСР (з 1979), очолював Наукову раду АН УРСР з проблеми «Аналітична хімія». 1984 відзначений Державною премією УРСР, премією ім. Л. Писаржевського АН УРСР за цикл робіт з обгрунтування фізико-хімічних методів захисту навколишнього середовища та контролю за ним; премією і дипломом Міністерства вищої і середньої освіти УРСР за монографію «Розвиток аналітичної хімії в Україні» (1984).

1944–51 проживав також на вул. Хрещатик, 14 (будинок не зберігся); 1951–76 – на вул. Металістів, 14/8, квартира № 2.

Тепер на першому та другому поверхах – Київська міська організація Товариства «Знання».

Література:

Анатолій Терентійович Пилипенко (Некролог) // Вісник НАН України. – 1993. – № 7; Анатолій Терентійович Пилипенко. – К., 1984. – (Біобібліографія вчених УРСР; далі –БВ УРСР); Институт коллоидной химии и химии воды им. А. В. Думанского. – К., 1985; Національна академія наук України: Персональний склад. 1918–1998. – К., 1998.