Віктор Завада

259.2. Житловий будинок, 1910-і рр. (архіт.).

Вул. Микільсько-Ботанічна, 3.

На повороті вул. Микільсько-Ботанічної, замикає перспективу її сприйняття як з боку вул. Тарасівської, так і з боку вул. Л. Толстого. Вузька будівельна ділянка між суміжними будинками обумовила досить оригінальне композиційне вирішення споруди з розвитком об’єму вглиб подвір’я.

П’ятиповерховий, цегляний, у плані Т-подібний, односекційний. Оформлений у стилі модерн. Парадні сходи містяться в глибині будинку, з’єднуються з головним входом (з боку вул. Микільсько-Ботанічної) за допомогою двох послідовно розташованих приміщень – просторого вестибюля та невеликого, у плані шестикутного холу.

Асиметричний головний фасад з лівого боку фланковано виділеною рустованими лопатками тривіконною розкріповкою під трикутним щипцем, з правого – еркером, увінчаним півсферичною банею. Перший поверх тинькований під руст, верхні поверхи виконані у відкритому (тепер пофарбованому) цегляному муруванні. Проїзд на подвір’я (у межах розкріповки) та різні за пропорціями вікна – прямокутної форми. Надвіконня другого поверху декоровані стрічками з невеликих квадратних нішок, заповнених навкісними хрестами. Балкони четвертого та п’ятого поверхів мають гарні металеві грати, що складаються з напівкруглих та вертикальних елементів.

Незважаючи на лаконізм зовнішнього оздоблення, пам’ятка вирізняється неординарністю планувального та архітектурного вирішення, врахуванням особливостей навколишньої забудови.