Марина Виноградова

266.3. Житловий будинок, 1882 (архіт.).

Вул. Михайлівська, 14. На червоній лінії забудови вулиці.

Споруджений на замовлення дружини київського купця 2-ї гільдії Є. Горбунової. На першому поверсі було шість магазинів, кожний з яких займав по два приміщення.

Двоповерховий з підвалом, цегляний, пофарбований, у плані П-подібний, на всю ширину «маломірної» садибної ділянки. Перекриття пласкі, дах двосхилий, критий бляхою. Вхід – з боку подвір’я.

Архітектура будинку вирішена у цегляному стилі з елементами історизму.

Асиметричний фасад на сім віконних прорізів розчленований міжповерховим карнизним гуртом, фланкований лопатками (на першому поверсі – рустовані, на другому – профільовані).

Прямокутної форми вікна на першому поверсі виконані без декору, на другому оздоблені прямими сандриками, підвіконним карнизним гуртом (проходить по всьому фасаду) та прямокутними нішами у простінках. Ліворуч по фасаду – проїзд на подвір’я, виділений рустованими лопатками та акцентований нагорі тридільним бароковим фронтоном криволінійного абрису.

Первісно по центру фасаду був балкон.

Будинок – характерний зразок житлової архітектури Києва кін. 19 ст. Тепер тут розміщується Партія солідарності жінок України.

ДАК, ф. 143, оп. 2, спр. 494.