Тетяна Товстенко

266.1. Житловий будинок, кін. 19 ст. (архіт.).

Вул. Михайлівська, 8. У рядовій забудові вулиці.

1857 власником садиби був колезький секретар П. Павлушенко, з 1878 – київська громадянка М. Павлушенко, з 1894 – титулярний радник Д. Корчинський. У 1860-х рр. на ділянці зведено одноповерховий будинок. 1878 за проектом арх. В. Ніколаєва споруджується крило з боку подвір’я та надбудовуються другий і третій поверхи у модернізованих формах неоренесансу.

Триповерховий, цегляний, тинькований, у плані близький до Г-подібного.

Перекриття дерев’яні, дах вальмовий по дерев’яних кроквах. Складається з невеликої фасадної двоквартирної секції і дворової флігельної з однією квартирою на поверсі та окремим входом.

Зведений у стилі неоренесанс. Симетрію головного шестивіконного фасаду порушує одна віконна вісь, що збігається з розташованим на правому фланзі проїздом на подвір’я (металева брама втрачена). Фасад має чітку ярусну тектоніку: нижній поверх безордерний, верхні оформлені пілястрами коринфського (другий поверх) та іонічного (третій) ордерів. Прямокутні вікна обрамлені лиштвами, на третьому поверсі оздоблені сандриками різноманітної форми з ліпленими деталями, балкони – з ажурними металевими гратами. Будинок увінчує карниз з парними модульйонами над пілястрами.

Дерев’яні засклені вхідні двері на лівому фланзі фасаду зроблені у стилі модерн. В інтер’єрі збереглися огородження сходів і ліплення в окремих кімнатах.

Споруда – цікавий зразок архітектури київського неоренесансу.

Тепер будинок офісний.