Тетяна Маніфасова

Житловий будинок, 1907 – 11 рр.

(архіт.).

Вул. Вєтрова, 19.

Займає рядове положення у забудові вулиці. Зведений за проектом арх. Г. Ледоховського як житловий будинок для адвокатів. Цим було продиктоване його внутрішнє планування. На кожному поверсі було по дві п’ятикімнатні квартири, що включали кабінет, приймальню, їдальню, спальню, кімнату для прислуги, а також передпокій, кухню, санвузол. Між суміжними кабінетами містилася кімната для клієнтів, спільна для двох квартир, яка мала окремий вхід із сходової клітки. Будинок зберігся без значних змін. Чотириповерховий, цегляний, на напівпідвалі, у плані Т-подібний, з розвинутою ризалітною частиною з боку подвір’я і бічним проїздом. Двомаршова сходова клітка міститься всередині об’єму споруди, освітлена згори скляним ліхтарем. Стилістичні ознаки має лише головний симетричний фасад, що виходить на вул. Вєтрова. Його композиція ґрунтується на ритмічному чергуванні еркерів, різноманітних за формою віконних прорізів і балконів. У створенні художнього образу будинку особливу роль відіграють ліпні фризові вставки й панно, що відзначаються вишуканою індивідуальністю рисунка, в якому домінує характерна для модерну плинність ліній. Увінчує фасад оригінальний металевий піддашок, який підтримується тонкими металевими прутами-консолями, що переходять над козирком у захисні ґрати. До консолей на ланцюгах прикріплено металеві кола, що вільно хитаються і гармонують з криволінійними формами ліпного мережива. Будинок – значна архітектурна пам’ятка періоду модерну.

Календарь: Справочная и адресная книга г. Киева на 1913 год. – К., 1912.