Сергій Білокінь,Володимир Хромченков

Житловий будинок поч. 20 ст., в якому проживав Сабалдир Г. О.

(архіт., іст.).

Вул. О. Гончара, 45-а.

На червоній лінії забудови вулиці. Споруджений у неоренесансних формах у садибі А. Демуцького.

Чотириповерховий, з підвалом, цегляний, у плані П-подібний, з проїздом на подвір’я. Планування секційне, первісно на поверсі містилося дві квартири. Головний фасад симетричний, вирішений з яскраво вираженою, центральною віссю, акцентованою ризалітом із трикутними фронтоном і аттиком. Пластичної насиченості фасаду надають рустовані стіни з високими вікнами та замковими каменями, фігурні у плані балкони з візерунчастими гратами й вишуканого рисунка ліпні декоративні елементи.

Наприкінці 1920-х pp. у кв. № 7 цього будинку проживав Сабалдир Григорій Олексійович (1883 – 1957) – мовознавець-нормативіст і лексикограф. Навчався в аспірантурі кафедри мовознавства ВУАН. Видав «Правила українського правопису» (1925 р., разом з М. Грунським), «Словник найнеобхідніших в діловодстві слів та виразів» (1925), «Практичний російсько-український словник» (1925 р., бл. 30 тис. слів), «Правописний словник та правила правопису й розділових знаків» (1930 р., бл. 25 тис. слів, разом з О. Коломацькою). В 1935 р. репресований, до 1938 р. перебував у місцях позбавлення волі.