Олена Говдя, Михайло Рибаков

399. Пам’ятник Пушкіну О. С., 1899 (мист.).

Вул. Суворова, 1. Перед головним входом в будинок Українського транспортного університету. Звернений до вулиці.

Автори – ск. Р. Бах, каменяр А. Скіавоні. Заг. вис. – 3,1 м (погруддя – 0,6 м, колона – 2,5 м).

Споруджений з ініціативи учнів П’ятої Києво-Печерської гімназії та їхніх батьків, які зібрали добровільні пожертви на нього. Погруддя відлите в Санкт-Петербурзі фірмою Берто. Базальтову колону, що лежала біля Золотих воріт, Міська дума дозволила взяти під постамент. Її обробив місцевий каменяр. Відкритий 26 травня 1899 під час святкування у Києві 100-річчя від дня народження Пушкіна Олександра Сергійовича (1799–1837) – письменника, основоположника нової російської літератури. Приїздив до Києва 1821, враження від міста відображені в його творчості.

Бронзове погруддя поета встановлене на шестигранній чорній базальтовій колоні з профільованим підмурком та завершенням з білого мармуру. Відзначається фронтальною композицією, класичним оплічним зрізом фігури, ретельним відтворенням рис зовнішності.

Техніка бронзового лиття передає реалістичність пластики. Ясність композиції, стриманість художнього образу, гармонійне співвідношення скульптури і постаменту надають пам’ятнику класичного звучання. На чоловому боці постаменту – чорна мармурова дошка з викарбуваним золотими літерами присвятним написом.

Пам’ятники Києва: Фотоальбом. – К., 1982; Рыбаков М. А. Юбилей Пушкина в Киеве. – К., 1999.