Ігор Свистун

487. Санаторій для нервово- та душевнохворих, 1910-і рр. (архіт.).

Вул. Овруцька, 25. Наприкінці вулиці, стоїть окремо на червоній лінії забудови.

Споруджений коштом лікарів М. Горбунова та А. Сікорського як приватний санаторій для нервово- і душевнохворих.

Будинок двоповерховий з мансардою, цегляний, асиметричний за композицією, в плані – неправильний прямокутник. Внутрішнє планування має коридорну структуру В оздобленні фасаду присутні риси неоросійської архітектури. Головний фасад п’ятидільний, центр виділений трьома арковими вікнами, яким відповідають вузькі верхні здвоєні прорізи.

Наріжжя акцентоване пірамідальною вежкою на даху. У відповідному об’ємі лівого крила розташований головний вхід з високим ганком під ажурним металевим піддашшям. Особливу увагу приділено вінцевій частині фасаду, яку, окрім вежки, формують трикутні щипці над вікнами мансарди.

Споруда – цікавий зразок архітектурного вирішення невеликого лікувального закладу поч. 20 ст. З серед. 1930-х рр. у будинку міститься міська хіміко-бактеріологічна лабораторія.

Календарь: Справочная и адресная книга г. Киева на … (1910–1915) год. – К., 1910–1914.