Тетяна Трегубова

453.2. Житловий будинок, 1910-і рр. (архіт.).

Вул. Почайнинська, 18. З відступом від червоної лінії забудови вулиці.

Споруджений у садибі дворянки А. Видліонд як флігельний житловий будинок. В останній чв. 20 ст. проведено капітальний ремонт.

Чотириповерховий з підвалами, цегляний, пофарбований, у плані Г-подібний з виступним лівим флангом головного фасаду, односекційний. Перекриття пласкі, дах двосхилий, з бляшаним покриттям.

Вирішений у стилі модерн. Композиційним стрижнем асиметричного головного фасаду є ризаліт входу, акцентований стрічковим вікном сходової клітки з арковим завершенням (другий–четвертий поверхи) та прямим аттиком. Тривіконну (ліву) та шестивіконну (праву) бічні площини з одним рядом балконів кожну розкреслено лопатками та гуртами. Лопатки на рівні першого поверху рустовані, другого – прорізані вертикальними профілями, третього й четвертого – підкреслені бічними уступчастими вирізами, на рівні вінцевого аркатурного фриза завершені квадратними стилізованими капітелями й зубчастими фартушками.

Лопатки вхідного ризаліту декоровано групами горизонтальних смужок, що імітують рустування. Ці елементи надають фасадові характерної для модерну вертикальної спрямованості. Вікна прямокутні, на першому й другому поверхах – з замковими каменями, віконні ніші верхніх поверхів обрамлено згори зубцями (третій поверх) і сухариками (четвертий поверх). Підвіконня оздоблені декоративною крихтою (перший– другий поверхи) та геометричними елементами (ромб – на третьому поверсі, коло – на четвертому). Тильний фасад з трьома рядами балконів розчленовано гуртами й зубчастими поясками.

Бічні фасади мають вигляд відкритих глухих брандмауерів.

Споруда репрезентує остаточно сформований тип багатоквартирного житлового будинку поч. 20 ст., в якому внутрішня структура знайшла адекватне відображення на фасаді.

Весь Киев: Адресная и справочная книга на 1914 год. – К., 1914.