1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

Майже одночасно з Богоявленським собором – 1692 р. було збудовано церкву Іллі на Подолі, на тому місці, де вже в 945 році була, мабуть, найперша на Русі церква, в якій представники князя Ігоря (християни) приймали клятву з приводу підписання миру з греками (про що згадується в літопису). На відміну від Миколи Притиска Іллінська церква повторює дерев’яну, але тридільну одноверху споруду. У ній навіть є горизонтальний поясок поребрика на рівні хорів, що повторює подібне членування в дерев’яних храмах, коли з них знімали опасання. Характерна її особливість – лаконічні маси, над якими панує висока баня на гранчастому підбаннику. Друга відмінна риса її – дуже широке гранчасте середнє приміщення, що сприймається як вкорочені рамена трансепта. Цей прийом пізніше застосовував у своїх композиціях храмів Григорович-Барський.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 50 – 51.