2011 р. У Києві встановили пам’ятник Пилипу Орлику

Сьогодні, 24 червня, у Києві відкрили пам’ятник українському гетьману Правобережної України Пилипу Орлику, автору конституції 1710 року.

Пам’ятник являє собою культурну композицію, що складається із двох елементів: пам’ятника гетьману і козацької атрибутики – біля постаменту встановлена бандура, на постаменті – надірваний розмаяний прапор, а також козацькі шаблі.

Пам’ятник встановлено на перетині вулиць Пилипа Орлика та Липської у Києві.

Як пояснив один із авторів пам’ятника, народний художник України, скульптор Анатолій Кущ, “немає волі без того, щоб її захищати”.

Орлик зображений у багатому вбранні XVIII століття, ліва рука спирається на тумбу з паперами і булавою, а у правій руці – перо. За словами Куща, одяг і атрибути історично ідентичні. На постаменті пам’ятника також встановлено родовий герб гетьмана.

Культурна композиція виконана із бронзи та граніту. Вона розташована таким чином, що між пам’ятником Орлику та прапором є прохід, яким починається сквер.

За словами голови КМДА Олександра Попова, на роботи по зведенню пам’ятника і впорядкування прилеглого скверу витрачено приблизно 9-10 млн грн із державного бюджету.

Конкурс над пам’ятником почався у 2006 році, однак безпосередні роботи почалися лише у 2011 році після звернення суддів Конституційного суду до президента із проханням прискорити зведення пам’ятника до 15-річчя з дня прийняття Конституції України.