Галина Скляренко

417. Пам’ятник Шолом-Алейхему, 1997 (мист.).

Вул. Рогнідинська, 3. На вільній ділянці між будинками № 5/14 і 1/13, перед розташованим у другому ряді забудови № 3. Первісно був встановлений на осі бульвару по центру вул. Басейної, на її перетині з пл. Бессарабською. У зв’язку з реконструкцією вулиці 2001 перенесений на нове місце.

Автори – ск. В. Медведєв, арх. Ю. Лосицький. Розміри: вис. скульптури – 2,5 м, постаменту – 0,8 м; балясини – 0,8 1,3 м.

Шолом-Алейхем (справж. – Рабинович Шолом Нохумович; 1859–1916) – письменник. Родом з України, більшість творів написав у Києві та Львові (мовами іврит, ідиш, російською). У 1887–1907 жив у Києві, який у його творах названий Єгупець. У київський період написав повісті «Тев’є-молочник», «Менахем-Мендл», «Залізничні оповідання». Мешкав у Києві на вулицях Саксаганського, 27 (див. ст. 486.63), Червоноармійській, 5 (будинок не зберігся). Ім’ям Шолом-Алейхема названо вулицю в Києві.

Бронзову постать письменника встановлено на гранітному постаменті. Шолом-Алейхем зображений на повний зріст, у русі, права рука з капелюхом високо піднята над головою у вітальному жесті, ліва спирається на палицю.

Одягнений в довге вузьке пальто, на шиї шарф. Образне вирішення пам’ятника відзначається реалістичністю, ретельним відтворенням рис зовнішності (довге густе волосся, пухнасті вуса, м’яка усмішка), увагою до окремих деталей, виразним силуетом. Скульптура, сповнена внутрішнього руху та емоційності, розрахована на круговий огляд. З правого боку на постаменті встановлено фрагмент гранітної балюстради з трьома фігурними балясинами. Постамент стоїть на двох високих сходинках, на гранях яких викарбувано прізвище письменника українською та ідиш мовами. З тильного боку постаменту, зліва знизу – підписи авторів і дата спорудження.