Пам’ятник В. Л. Василевській (№ 36)

Галина Скляренко

360. Пам’ятник Василевській В. Л., 1988 (мист.).

Вул. Тимірязєвська, 36. Біля фасаду будинку середньої школи № 5, звернений до вулиці. На майданчику, викладеному сірими гранітними плитами.

Автор – ск. Н. Дерегус. Розміри: вис. погруддя – 1,0 м, постамент – 1,72 × 0,50 × 0,46 м.

Василевська Ванда Львівна (1905–64) – письменниця, громадська діячка. Дружина письменника О. Корнійчука.

Закінчила Ягеллонський університет у Кракові (1927). З 1939 жила в Києві; учасниця Великої Вітчизняної війни 1941–45, у 1943 – голова Спілки польських патріотів в СРСР, одна з організаторів Війська Польського. Після війни – член Всесвітньої Ради Миру.

Автор романів «Вітчизна» (1935), «Земля в ярмі» (1938), трилогії «Пісня над водами» (1940–1951); повістей «Райдуга» (1942), «В тяжкій боротьбі» (1958); лібрето опери К. Данькевича «Богдан Хмельницький» (у співавт. з О. Корнійчуком); нарисів, текстів пісень до художнього фільму «300 років тому…» (1956) тощо. Похована на Байковому цвинтарі. Мешкала на вулицях Обсерваторній, 6; Артема, 46; Шовковичній, 10.

Бронзове погруддя письменниці встановлено на прямокутному постаменті, облицьованому сірими полірованими гранітними плитами. Виконаний в реалістичній манері портрет детально передає риси зовнішності та характер портретованої: вольове енергійне обличчя з правильними рисами, густе довге волосся, розчесане на прямий проділ та скріплене на потилиці. Класична фронтальна композиція погруддя пожвавлюється легким поворотом голови та накинутим на плечі шарфом, що утворює вертикальні складки. На передньому боці постаменту викарбуваний підпис, стилізований під факсиміле, нижче ім’я та прізвище російською та польською мовами.