Раїса Свирида

297.3.1.2. Садиба – західна Полтавщина, кін. 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

Складається з хати, комори, льоху (всі будівлі реконструйовані). Передбачається огородити садибу і посадити садок.

297.3.1.2.1. Хата – с. Солониця, Лубенський р-н, Полтавська обл., кін. 19 ст. (архіт.).

Тридільна (хата+сіни+комора). Стіни власне хати на дубових сохах викладені глиняними вальками зі значним потовщенням донизу, білені, з високими підводками «окола» червоною глиною. Дощана стеля зверху валькована, знизу мащена й білена.

Комора рублена з соснових брусів, в’язаних у замки з короткими випусками. Сіни рублені в закидку. Стіни комори й сіней не мащені. Дах чотирисхилий, на кроквах, первісно критий очеретом, з невисоким гребенем (у музеї вимушено критий сніпками житньої соломи).

Освітлюється п’ятьма вікнами на чотири шибки: по двоє з чола і причілка, одне – в напільній стіні. Долівку у хаті змащували жовтою глиною і підводили вузенько стіни, на святки і на літо попід стінами на долівці малювали червоною глиною.

Обладнання, хатнє начиння, народне вбрання, посуд – традиційні для наддніпрянської Полтавщини. На покуті на різьблених поличках-судничках – образи у святкових червоних рушниках. У будень хату прикрашали «пісні» рушники, вишиті білими мережками, лічильною гладдю («лиштвою») та вирізуванням. На столі – святковий домотканий килим, на дерев’яний піл постелено рядно та смугасті вовняні ліжники. Глинобитна піч з прямостінним комином оздоблена ліпленими й мальованими кругами із зубцями.

У сінях представлені ткані й плетені з рогозу кошики, виготовлення яких було поширене у багатьох селах Лубенщини.