Ольга Кролевець

468.6. Житловий будинок, 1870-і рр. (архіт.).

Вул. П. Сагайдачного, 35. У фронтальній забудові вулиці. Стара адреса – вул. Олександрівська, 89–91.

З 1870-х рр. садиба належала купцю К. Дроннікову. Розміщені на ній будівлі у плані утворювали каре. 1880 під наглядом арх. С. Рикачова здійснено перебудову дворових флігелів. Під час капітальних ремонтів 1990-х рр. тильний і лівий флігелі були розібрані, у головному будинку, в правій частині вуличного фасаду влаштовано декоративний вхід та вітрини магазину. Перший поверх чолового об’єму призначався для торговельних приміщень, другий – для житла.

Двоповерховий, цегляний, пофарбований, у плані Г-подібний, з правим дворовим крилом, поруч з яким – проїзд на подвір’я. Перекриття пласкі, дах двосхилий, з бляшаним покриттям.

Внутрішнє планування вуличного об’єму галерейного типу, дворядне, бічного крила однорядне.

Оздоблений у стилі пізнього класицизму. Вуличний фасад асиметричний, на правому фланзі лучкова арка проїзду, акцентована згори невисоким аттиком, на другому поверсі лівого флангу прямокутна балконна лоджія. Рустовану площину фасаду членують прямокутні прорізи вікон та дверей, оздоблені замковими каменями (перший поверх) і лиштвами з прямими сандриками (другий поверх). Поверхи членуються широкою смугою, поділеною на прості фільонки. Завершення вирішено у вигляді багатопрофільного карниза з сухариками та гратчастого парапету на цегляних стовпчиках.

На дворовому фасаді чолового об’єму розташована двоярусна галерея (реконструйована). Фасад бічного крила простий, без декору, з прямокутними прорізами.

Будинок – цікавий зразок характерної для Подолу житлової забудови 2-ї пол. 19 ст.

Тепер на першому поверсі магазини, на другому фірми та офіси.