1910 р. Загальний вигляд

Доповнено 13 червня 2017 р

Будинок по вул.Саксаганського, 115 в Києві. На фото – він у центрі

Фото В.Галайби, 1980-і рр. [Фотоспомин: Київ, якого немає. – К.: 2000 р.]

Двоповерховий змішаний, обкладений цеглою будинок другої половини 19 ст. Слід знати, що родина Косачів наймала помешкання в цьому будинку (кв. № 3) з серпня 1909 року. Леся Українка приїхала і зупинилась тут в квартирі матері на початку травня 1910 р., повертаючись з Єгипту. В кінці цього ж місяця вона виїхала до Грузії до чоловіка.

В 1955 році на будинку була встановлена меморіальна дошка Лесі Українці, замінена у 1971 р. (архітектор В. П. Шевченко). Попри те, що будинок офіційно охоронявся як пам’ятка історії, в груді 1991 року його знесли і на розчищеному від української історії місці збудували офіс банку «Інко». Але сучасним вандалам на цьому місці не повелось. В 2002 році банк «Інко» було зліквідовано, і тепер в будинку розміщується «Брокбізнесбанк». Чи надовго?..

: 14 червня 2014 р. Національний банк України ухвалив ліквідувати «Брокбізнесбанк» через неплатоспроможність.