Михайло Кальницький

486.14. Житловий будинок, поч. 20 ст. (архіт.).

Вул. Саксаганського, 113-а. На червоній лінії забудови вулиці.

Споруджено як прибутковий будинок. Автор проекту, ймовірно, арх. М. Клуг, який 1899 на замовлення міщанина І. Хови перебудував попередній одноповерховий чоловий будинок, на подвір’ї звів двоповерховий флігель (не зберігся).

Наявний будинок первісно являв житлову секцію з двома квартирами на поверсі. За радянських часів проведено капітальний ремонт з перетворенням секції на чотириквартирну.

Чотириповерховий з підвалом (з тилу частину підвалу виділено приямком), цегляний, пофарбований, у плані Т-подібний. Перекриття пласкі, дах двосхилий, з бляшаним покриттям.

Оздоблений у стилі історизм, з рисами т. зв. київського ренесансу. Композиція головного фасаду майже симетрична, центральну вісь підкреслено аттиком зі здвоєною люкарною та лучковим фронтончиком. Флангові осі завершуються аттиками з меандровим орнаментом. На рівні третього і четвертого поверхів обабіч вікон на центральній осі – здвоєні тричвертєві колони, на флангових осях – одинарні колони з капітелями композитного ордера (капітелі частково втрачені). Під п’єдесталами здвоєних колон вміщено фігурні кронштейни, нижче – рустовані лопатки. Над фризом з цегляним чарунковим орнаментом викладено поребрик. Арковий портал центрального входу фланковано тричвертєвими коринфськими колонами, опоряджено ліпленим рослинним орнаментом; замковий камінь арки зроблено у вигляді лев’ячої маски (подібно до замкового каменю нині закладеної арки в’їзду до садиби).

Пам’ятка – зразок житлової забудови у рисах неоренесансу.

Тепер у напівпідвалі торговельні заклади, в окремих квартирах влаштовано офіси.