Віктор Завада, Надія Шип

486.36. Житловий будинок кін. 19 – поч. 20 ст., в якому проживав Шліхтер О. Г. (архіт., іст.).

Вул. Саксаганського, 20. На червоній лінії забудови вулиці.

Під час Великої Вітчизняної війни горів. Відновлений 1948.

П’ятиповерховий, цегляний, пофарбований, у плані Т-подібний (з ризалітом чорних сходів на дворовому фасаді), односекційний. Перекриття пласкі, дах двосхилий, з бляшаним покриттям.

Оздоблений у цегляному стилі із застосуванням ліплених ренесансно-барокових елементів. Симетрія загальної побудови виявлена в композиції головного фасаду з центральним порталом входу й двома рядами балконів на флангах з ажурними металевими гратами у вигляді волютоподібних арабесок. Ярусність фасаду підкреслено гуртами та різноманітним оформленням міжвіконь: на перших трьох поверхах – поярусними лопатками (на другому й третьому – рустованими), на четвертому й п’ятому поверхах – спільними модифікованими пілястрами із зубчастим завершенням, прикрашеним ліпленою фільонкою й накладним картушем. Вікна переважно прямокутні, на п’ятому поверсі – аркові, із замковими каменями. Рясно декорований портал входу заввишки у два поверхи включає розташоване над дверима аркове вікно й завершення у вигляді п’ятигранного щипця.

Зовнішнє оздоблення характерного для кін. 19 – поч. 20 ст. прибуткового будинку вирізняється насиченістю й розмаїттям декоративно-пластичних прийомів.

1903 у будинку проживав Шліхтер Олександр Григорович (1868–1940) – політичний і державний діяч, акад. ВУАН (з 1929). Приїхав у Київ восени 1902. Був агентом газети «Искра», увійшов до складу Київського комітету РСДРП (1902–04), який стояв на меншовицьких позиціях. Один з організаторів групи «Вперед» у лютому 1905.

Працював в Управлінні Південно-Західної залізниці. 14 серпня 1903 був одним з керівників загального політичного страйку в Києві, в якому взяли участь робітники Головних залізничних майстерень і депо та інших великих підприємств міста, загалом понад 15 тис. робітників 100 підприємств. У радянський час мешкав на сучасній вул. Терещенківській, 5.

Тепер частину приміщень займає магазин.

Література:

ДАК, ф. Р-330, оп. 4, спр. 43; Бирнык Д. Ф. Александр Григорьевич Шлихтер. – К., 1979; Лубенський П., Ванцак Б. Олександр Григорович Шліхтер. – К., 1973.