Тетяна Жаворонкова

486.4. Житловий будинок, 1950 (архіт.).

Вул. Саксаганського, 25. У ряді суцільної забудови кварталу, на червоній лінії вулиці.

П’ятиповерховий з підвалом, цегляний, фасад частково пофарбований, у плані прямокутний. Перекриття пласкі, дерев’яні, дах двосхилий, з бляшаним покриттям. Складається з двох секцій, в яких запроектовано двокімнатні квартири (тепер на деяких поверхах квартири переплановано на одно- і трикімнатні). Одна з секцій має ліфтову шахту, прибудовану пізніше з боку дворового фасаду. Застосовано систему поздовжніх несучих стін.

Оздоблений з використанням елементів ренесансної архітектури. Головний фасад має симетричну композицію; його вертикальну вісь підкреслено розміщенням на третьому поверсі двох поставлених поряд вікон з пишним ліпленим оздобленням, які об’єднано архівольтом і пілястрами, на п’ятому поверсі – широкі міжвіконні пілястри з ліпленим рослинним орнаментом. У лівому бічному прогоні (ідентичний за формою з двома іншими вітринними прорізами першого поверху) влаштовано проїзд на подвір’я, де збереглися два старі житлові флігелі (не мають архітектурної цінності).

Горизонтальне членування фасаду досягається профільованим міжповерховим гуртом, широким фризом з ліпленим рослинним орнаментом та вінцевим карнизом з розетками й модульйонами. Цоколь і міжвіконні простінки п’ятого поверху облицьовано сірими гранітними плитами. З сірого граніту виконано також архівольти двох головних входів, вертикальні обрамлення вітринних вікон першого поверху та арки проїзду. У бічних прогонах другого – третього поверхів – вузькі вікна з напівциркульними завершеннями. Інші вікна прямокутної форми, вітрини і проїзд – з лучковими перемичками. Ліплений рослинний орнамент використано в оформленні лучкових завершень вітринних вікон та арки проїзду, в барельєфних вставках під центральними вікнами третього – п’ятого поверхів, на входах дворового фасаду. Балкони обох фасадів мають ковані грати пластичного рисунка.

Будинок вдало вписаний в історичне середовище вулиці.

Тепер на першому поверсі магазин-салон засобів зв’язку.