Олена Мокроусова

486.6. Житловий будинок, 19 ст. (архіт.).

Вул. Саксаганського, 38. На червоній лінії забудови вулиці.

Історія садиби простежується з 1849, коли вона перейшла у власність колезького асесора Т. Драгомирецького. Тоді з боку вулиці тут стояв двоповерховий дерев’яний, у плані Г-подібний будинок, зведений у формах класицизму за зразковим проектом фасадів № 2. У 1871 його розширено одноповерховою дерев’яною прибудовою, в наступному році – добудовою вхідного тамбура зі сходами на правому фланзі вуличного фасаду. 1881 з лівого боку будинку прибудовано другий тамбур зі входом на перший поверх.

1899 новий домовласник А.-Г. Райзман замовив арх. А.-Ф. Крауссу проект чотириповерхового флігеля. Розташований у глибині садиби паралельно вулиці, цегляний, у плані Т-подібний, односекційний флігельний будинок оздоблено в стилі історизм з використанням ренесансно-барокового декору. Ймовірно, під керівництвом А.-Ф. Краусса одночасно було реконструйовано й наявний будинок: фасади обкладено цеглою та прикрашено ліпленим декором, над входом споруджено декоративну вежку.

У кін. 1990-х рр. обидві споруди капітально відремонтовано. При цьому флігель істотно реконструйовано зі збереженням чолової фасадної стіни та надбудовою п’ятого і мансардного (в центрі) поверхів, переплануванням, заміною віконного заповнення, через що він втратив історико-архітектурну цінність.

Двоповерховий на невисокому цоколі, дерев’яний, обкладений цеглою, тинькований (з імітацією цегляного мурування під розшивку швів), у плані наближений до прямокутника. Дах вальмовий, критий дахівкою, що імітує черепицю.

Оздоблений у стилі історизм з рисами неоренесансу. Композиція головного фасаду асиметрична: розташований праворуч тамбур завершено аттиковим поверхом і восьмигранною шатровою вежею. Вікна другого поверху оздоблено простими лиштвами, центральні вікна фланковано модифікованими лопатками з композитними капітелями.

Простінки між вікнами декоровано вертикальними фільонками з пишним рослинним ліпленим орнаментом. Вежа і витончений орнамент надають будинку парадності. Аналогічний декор застосовано в підвіконних фільонках.

Надвіконні вузькі горизонтальні фільонки містять геометричний ланцюговий орнамент. Бічний фасад, відкритий у бік садиби № 36 на вул. Саксаганського, також має вікна, оздоблені лиштвами й сандриками.

Будинок – рідкісний зразок забудови Києва серед. 19 ст., який завдяки наступним перебудовам і ремонтам отримав репрезентативний вигляд і вдало вписався в навколишню забудову.

Тепер частину приміщень займають ресторан, бар, більярд.

ДАК, ф. 100, оп. 1, спр. 2030; ф. 163, оп. 41, спр. 5787.