Ігор Свистун

486.7. Житловий будинок, 1953 (архіт.).

Вул. Саксаганського, 63/28. На червоній лінії, на завороті вул. Саксаганського, на розі з вул. Тарасівською.

Розміщення на ділянці, яка має важливе містобудівне значення, вплинуло на об’ємно-просторове і композиційне вирішення будинку.

Шестиповерховий з цокольним поверхом, цегляний, у плані Г-подібний, двосекційний (на 37 квартир). Перекриття пласкі, дах вальмовий (над наріжною секцією) та двосхилий (над секцією на вул. Тарасівській).

Зведено у формах радянського неокласицизму. Довгий фасад звернений на вул. Тарасівську. Входи у центрі головного фасаду та знадвору (з боку вул. Тарасівської). Значний перепад рельєфу на цій вулиці дав змогу використати цокольний поверх під житлові приміщення. Для підсилення ролі споруди у забудові вул. Саксаганського до дводільної композиції фасаду включено невелику вінцеву восьмигранну вежу.

Перший поверх цієї частини будинку виділено великими віконними прорізами. Потужний карниз, пілястри двох останніх поверхів, рустовані наріжжя та цоколь складають основу архітектурного вирішення фасадів. У декорі використано мотиви українського національного орнаменту, зробленого з кераміки та бетону.

Будинок – цікавий зразок житлової архітектури поч. 1950-х рр. Тепер на першому поверсі ощадбанк та Дирекція художніх виставок України.