Марія Гончаренко

486.50. Житловий будинок працівників Вукоопромради, 1935 (архіт.).

Вул. Саксаганського, 65. На плавному вигині вулиці, на червоній лінії забудови, правим торцем прилягає до чотириповерхового житлового будинку поч. 20 ст.

Зведено за частково реалізованим проектом архітекторів М. Холостенка та І. Хоменка, за яким передбачалося спорудити розвинений підвищений об’єм на розі вулиць Саксаганського і Тарасівської (у 1950-х рр. на цьому місці зведено інший шестиповерховий житловий будинок № 63/28).

П’ятиповерховий, двосекційний, цегляний, тинькований, з дво- і трикімнатними квартирами. Перекриття пласкі, дах двосхилий, з бляшаним покриттям.

Сходові клітки мають парадний і дворовий входи. Прийнято суміщену систему поздовжніх і поперечних несучих стін. В основі об’ємно-просторового вирішення лежить дугоподібна конфігурація з ризалітами, що значно виступають у глибину подвір’я.

Оформлений з використанням форм класицистичної архітектури. Проектом передбачалося оздобити будинок барельєфами і об’ємними скульптурами.

Головний фасад має репрезентативний вигляд завдяки накладенню великих рустованих напівколон модифікованого тосканського ордера на вигнуту площину стіни, що праворуч фланкується тривіконною розкріповкою з проїздом на подвір’я. Напівколони спираються на невисокий цоколь і несуть аттиковий (п’ятий) поверх будинку.

Важливим засобом мистецької виразності є ретельно виконані деталі, зокрема, балясини у підвіконнях. Дворовий фасад має раціональний характер і відбиває функціональне планування споруди.

Незважаючи на незавершеність, будинок – цікавий зразок суперечливої лінії розвитку житлового будівництва 1930-х рр., в якій поєдналася функціональність структури з прагненням до монументалізації зовнішнього вигляду.

Тепер на першому поверсі стоматологічний зубопротезний кабінет і салон зачісок «Венеція».

Соціалістичний Київ. – 1935. – № 2–3.