Галина Максимова, Тетяна Трегубова

486.8. Житловий будинок, 1911 (архіт.).

Вул. Саксаганського, 68/21. На розі з вул. Паньківською.

Зведено у садибі А. Завадської за проектом арх. В. Рикова. Пізніше перепланований з перенесенням входів до сходових кліток з чолових фасадів на дворові.

З боку вулиць шестиповерховий, дворове крило чотириповерхове, цегляний, фрагментарно тинькований та пофарбований, у плані П-подібний.

Перекриття пласкі, дах двосхилий, з бляшаним покриттям. Складається з трьох односекційних об’ємів, що утворюють напівзамкнене, майже квадратне подвір’я, в’їзд до якого розташовувався у правому фланзі крила на вул. Саксаганського (тепер закладений). У центрах вуличних об’ємів – сходові клітки з верхнім світлом, що утворюють ризаліти на тильних фасадах. У дворовому крилі сходи займають бічне положення. Перший поверх призначався для торговельних приміщень.

Оздоблений у стилі пізнього модерну класицистичного напряму (неоампір).

Симетричні за композицією фасади, які об’єднуються круглим наріжним еркером з оригінальними овальними вікнами на шостому поверсі, відзначаються чіткою тектонікою і гарними пропорціями. Властивий великим житловим будинкам монотонний ритмічний ряд вікон майстерно переборений за допомогою різноманітних за формою віконних прорізів та площиною стіни, сформованою прямокутними й гранчастими виступами еркерів, сегментами балконів. Вертикальність членувань архітектурних мас другого – п’ятого поверхів зорово врівноважують горизонтальні пояси першого рустованого поверху та виділеного карнизними гуртами гладенького верхнього, завершеного на осях фасадів трикутними фронтонами з великими напівциркульними вікнами горищ у тимпанах.

Декоративне оздоблення вуличних фасадів, які раніше вирізнялися поєднанням відкритого цегляного мурування з тинькованими деталями, стримане. Воно включає ліплені вставки з неоампірними мотивами (вази, гірлянди, картуші, геометричний і рослинний орнамент). У сходових клітках збереглися кам’яні марші сходів з кованими гратами, що складаються з прямокутних і овальних елементів та накладних розеток. Дворові фасади позбавлені декоративного оздоблення так само, як фасад чотириповерхового крила, вхід до якого підкреслено вертикальною смугою засклення.

У споруді, створеній за проектом відомого київського архітектора, втілено найкращі риси стилю неоампір у житловому будівництві Києва поч. 20 ст. Тепер на першому поверсі з боку вул. Саксаганського акціонерний банк «Полтава», у наріжній частині магазин, з боку вул. Паньківської кафе-піцерія «Іль Капо».

Література:

Весь Киев: Адресная и справочная книга на 1914 год. – К., 1914; Макушенко П. І. Архітектор Валеріан Микитович Риков. – К., 1967.