Михайло Кальницький

467.2. Житловий будинок, 1900 (архіт.).

Вул. Ш. Руставелі, 12. Вздовж червоної лінії забудови вулиці.

Зведений за проектом арх. В. Ніколаєва на замовлення домовласника П. Шмідта.

Чотириповерховий з підвалами, цегляний, пофарбований, симетричний за композицією. Складається з двох поставлених впритул Т-подібних у плані секцій. Перекриття пласкі. Дах двосхилий, з бляшаним покриттям.

Довгий вісімнадцятивіконний головний фасад оздоблено в характерній для автора манері, що поєднує цегляний і неоренесансний стилі. Входи до кожної секції підкреслено тривіконними розкріповками, завершеними чарунковими карнизами й прямокутними аттиками. Вікна переважно прямокутні, по осях розкріповок – лучкові та подвійні аркові (на четвертому поверсі). Архітектурний декор, який складається з русту, лопаток, карнизів, зубців і замкових каменів, тактовно доповнено ліпленими елементами: вертикальними (на лопатках четвертого поверху) й горизонтальними (над вікнами третього поверху) рослинними гірляндами, в межах розкріповок – картушами (зокрема над входами) й жіночими масками (над вікнами третього поверху). Важливими складовими декору є балконні грати мистецької роботи. Дворовий фасад простий, без прикрас.

Будинок відзначається гарними пропорціями, вишуканою архітектурою.

Тепер на першому поверсі магазин, операційна зала Легбанку; в підвалі ресторан, перукарня.