Ірина Тарутінова

467.1. Житловий будинок, 1898–99 (архіт.).

Вул. Ш. Руставелі, 32. У ряді суцільної забудови, головний фасад виходить на червону лінію вулиці.

Межі садиби визначилися на поч. 1870-х рр. У той час належала австро-угорському підданому М. Рабітчику, який у 1874 продав її дільничному попечителю Либідського району купцю Д. Лазарєву, а той у 1878 – дружині полковника В. Хмелевській. 1897 садибу придбав землемір М. Майстер, який на місці первісної дерев’яної забудови (двоповерхового будинку та флігеля) побудував цегляний багатоповерховий будинок та флігель (не зберігся). Автор проекту – арх. А.-Ф. Краусс.

Чотириповерховий з цокольним поверхом, облицьованим керамічною плиткою, цегляний, пофарбований, у плані Т-подібної конфігурації. Односекційний, з парадними й чорними сходами у центрі. На лівому фланзі проїзд на подвір’я. Перекриття пласкі, дах двосхилий, з бляшаним покриттям.

Оздоблений у стилі неоренесанс. Головний фасад симетричний, його центральну вісь, що охоплює один проріз, підкреслено на першому поверсі арковим порталом, на другому – рустованими пілонами, на третьому–четвертому поверхах – великими колонами коринфського ордера на п’єдесталах.

По флангах, виділених лопатками, – два ряди балконів. Фасад чітко розкреслено міжповерховими карнизами й підвіконними гуртами. Споруду увінчують фриз і карниз, у центрі – фігурний аттик з горищним вікном під трикутним фронтоном. Вікна різноманітні за формою: прямокутні, лучкові, в центрі третього і четвертого поверхів аркові. Обабіч центральної осі вікна згруповано парами й окреслено зверху лучковими (другий поверх) і напівциркульними (третій і четвертий поверхи) декоративними арками. Міжвіконня верхніх поверхів оздоблено лопатками та пілястрами. В архівольтах аркових вікон, у підвіконнях та на фризі – ліплені орнаментальні композиції рослинного характеру. Круглі картуші над здвоєними вікнами четвертого поверху прикрашають жіночі маски.

Інтер’єри будинку було оздоблено ліпленням і олійними розписами (не збереглися). Опалювався будинок грубами, облицьованими білими кахлями в теракотових рамках (втрачені).

Будинок, що активно формує фронт історичної забудови вулиці, є одним з яскравих зразків т. зв. київського ренесансу.

Література:

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 877; Весь Киев: Адресная и справочная книга на … (1899–1915) год. – К., 1899–1915.