2009 р. Відбулося відкриття пам‘ятного каменя на місці збудованого коштом Івана Мазепи…

2009 р. Відбулося відкриття пам‘ятного каменя на місці збудованого коштом Івана Мазепи Свято-Миколаївського військового собору

Дата: 25.03.2009

20 березня відбулося відкриття пам’ятного каменя на місці збудованого коштом Івана Мазепи Свято-Миколаївського військового собору. Ці урочистості присвячені 370-ій річниці від дня народження гетьмана України Івана Мазепи. Від Київської міської державної адміністрації участь у церемонії відкриття взяли заступники голови КМДА Людмила Денисюк, Сергій Рудик, а також заступник Київського міського голови – секретар Київради Олесь Довгий. Про це інформує прес-служба КМДА.

Довідка: У 1690-1696 роках за кошт гетьмана Івана Мазепи на сучасній площі Слави (м. Київ) було збудовано нову велику церкву – храм Святого Миколи. Його зводив талановитий архітектор Осип Дмитрович Старцев. У 1821 році храм був переданий у розпорядження Військовому відомству. З того часу собор став храмом-символом військової слави, і за ним закріпилася назва «Свято-Миколаївський військовий собор». Тут правили молебні в пам’ять загиблих воїнів та у дні військових перемог.

За свідченнями сучасників, храм Святого Миколи був кам’яний, одноповерховий, збудований в архітектурних формах українського (мазепинського) бароко. Живопису і мозаїк у середині не було. Але храм мав надзвичайної краси іконостас – різьблений з дерева, позолочений і складався він аж з семи ярусів. Іконостас Миколаївського собору називали одним з найкращих у Києві. Серед прочан Миколаївський собор був шанований за те, що в ньому зберігалися мощі св. Іоанна Златоуста.

У 1934 році Свято-Миколаївський військовий собор був зруйнований більшовиками. Згодом на його місці був збудований палац дітей та юнацтва «Піонер».