502.2. Житловий будинок, 1882 (архіт.).

Вул. Софійська, 10. На червоній лінії забудови вулиці. Споруджений за проектом арх. В. Ганке під наглядом арх. П. Воронцова в садибі надвірного радника Ф. Деденколова. У садибі містилися майстерні: палітурна «Труд», слюсарна та столярна.

Двоповерховий з напівпідвальним поверхом, цегляний, тинькований, у плані прямокутний, односекційний, з двома сходами. На поверсі одна квартира.

Перекриття пласкі. Через перепад рельєфу має асиметричний фасад. Вище крило будівлі з арковим проїздом акцентовано високим прямокутним аттиком, прикрашеним півциркульною профільованою аркою та круглим вікном. Перший і другий поверхи оформлено канелюрованими пілястрами.

Інша частина фасаду декорована прямокутними лиштвами, міжповерховим гуртом та профільованим карнизом.

Будинок – зразок міської житлової забудови 2-ї пол. 19 ст.

Тепер у будинку – фірма.