Лариса Толочко

506.3. Житловий будинок, 1900 – 02 (архіт.).

Вул. Спаська, 8. На червоній лінії забудови вулиці.

У серед. 19 ст. садиба була забудована дерев’яними спорудами. В кін. 19 ст. її придбав купець Т. Апштейн, на замовлення якого арх. А.-Ф. Краусс 1900 виконав проект прибуткового будинку, реалізований до 1902 під наглядом автора. 1999 – 2000 перший поверх лівого крила відремонтовано і перебудовано з влаштуванням сучасного ганку з тамбуром і критого павільйону з торця будинку.

Чотириповерховий з напівпідвалом на лівому крилі, цегляний, тинькований, у плані Т-подібний, односекційний. Перекриття пласкі. Дах бляшаний, вальмовий.

Оформлений у стилі неоренесанс із застосуванням ліпленого рослинного орнаменту. Композиція фасаду центрально-осьова, центр із входом виявлений розкріповкою на три віконні прорізи, крила – на одну віконну вісь. Фланги розкріповок оформлено поярусними пілястрами. Віконні прорізи нижніх поверхів – прямокутні, четвертого поверху – з півциркульними перемичками, обрамленими архівольтами з ліпленими замковими каменями. Фасад завершують меандровий фриз та карниз, а також центральний аттик, прикрашений трикутним фронтоном з картушем.

Будівля – характерний зразок у стилі історизм.

Тепер на першому поверсі – магазин і ресторан.