2009 р. Свято-Макаріївська церква на Татарці під загрозою зсуву

Дата: 08.04.2009

Список зсувонебезпечних ділянок столиці нараховує 80 об‘єктів. Найбільшої уваги потребує Правий берег Києва, зокрема Пішохідний міст, територія Маріїнського Палацу, схили Києво-Печерської Лаври. Під загрозою опинилася і пам‘ятка архітектури 19-го століття – Свято-Макаріївська церква на Татарці, повідомляє ТРК “Київ”.

За словами настоятеля Свято-Макаріївської церкви протоієрея Анатолія, церква побудована із дерева. Враховуючи вік дощок, церковники періодично роблять косметичний ремонт, який дозволяє утримувати храм у належному стані. “Проте, вітер і дощі руйнують схил гори, на якій стоїть святиня. Підмивають пагорб і ґрунтові води. Із західного боку в деяких місцях до стін храму залишається всього півтора-два метри. Біля вівтаря утворилася чимала тріщина”, – сказав протоієрей.

Він відзначив, що кілька років тому церковники разом із парафіянами вирішили самотужки укріпити схил під церквою, навозивши глини.

Капітально схил почнуть укріплювати лише тоді, коли з’явиться відповідне розпорядження столичної влади. Програма соціально-економічного розвитку Києва передбачає на проведення робіт три з половиною мільйони гривень. Відповідно до проекту, найперше зведуть підпірну стінку з паль, на відстані 4-5 метрів від церкви.

За словами начальника Головного управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Віталія Пшеничного, схил, на якому стоїть церква, планують укріпити до кінця року. “Крім того, територію біля Свято-Макаріївської церкви, а це три з половиною тисячі квадратних метрів, – впорядкують та озеленять”, – сказав Пшеничний.

Як відомо, раніше під загрозою зсуву опинився пам’ятник Володимиру, біля підніжжя якого з’явилися тріщини. Повністю завершити реконструкцію фахівці планують до Дня Києва.

Згодом повідомлялося, що з’явилися тріщини і на Андріївській церкві.

Джерело: “Українська правда – Київ”