Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Пімсти смерть великих лицарів

Богдан Хмельницький

?

2011 р. Звід пам’яток Києва

Віктор Завада

514.3. Житловий будинок, кін. 19 ст. (архіт.).

Вул. Тарасівська, 40/52. На розі з вул. Жилянською.

Зведений у садибі київського купця та домовласника Я. Каплера. Первісне планування внаслідок кількох капітальних ремонтів зазнало істотних змін.

П’ятиповерховий, цегляний, у плані Г-подібний. Кожне крило вкрито дво-хилим дахом з бляшаною покрівлею. Двосекційний. Планування коридорного типу. Перекриття пласкі.

Головним композиційним акцентом споруди є виділене бічними розкріповками зрізане наріжжя з прямокутним еркером на рівні четвертого – п’ятого поверхів, балконами на другому – третьому поверхах, прямокутним отвором входу. Еркер та балкони спираються на масивні пластичні кронштейни. Два інші входи у житлові секції підкреслено розкріповками на обох фасадах й увінчано, як і еркер, фігурними щипцями з лучковими фронтонами у формах необароко. Еркер та верхні поверхи розкріповок фланковано півколонами коринфського ордера. Двері й вікна прямокутні, на п’ятому поверсі – аркові. Архітектурний декор доповнено нечисленними ліпленими деталями. Оздоблення в цілому вирізняється цілісністю і довершеністю вирішення у стилі т. зв. київського ренесансу.

Будинок – зразок київських прибуткових будівель кін. 19 ст.

Тепер на першому поверсі – магазин, фірма «Трейд-інвест».

Література:

Весь Киев: Адресная и справочная книга на 1899 год. – К., 1899; Київ: Енцикл. довідник. – К., 1985.

Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 2011 р., т. 3 (Київ), с. 1568.