Віра Черна

259.1. Житловий будинок, 1950 (архіт.).

Вул. Микільсько-Ботанічна, 2. На розі з вул. Тарасівською.

Збудований за проектом арх. А. Черкаського.

П’ятиповерховий, цегляний, трисекційний, з дво- і трикімнатними квартирами. У бічних секціях – по дві квартири на поверсі, у середній – три.

Дворовий простір обмежено підпірною стіною зі сходами, що ведуть на вул. Тарасівську. Проїзди на подвір’я – у бічних секціях будинку. Фасади, які вирішено у єдиному стильовому характері, побудовані на контрасному протиставленні світлої поверхні стіни з силікатної цегли й виділених темним кольором декоративних архітектурних деталей. Основним елементом є тригранні еркери заввишки у три поверхи, площини яких прикрашені багатопрофільними карнизами, гуртами, колонками тощо. Портали входів, проїздів, вікна першого поверху і невисокий цоколь – з бетонних блоків темного кольору.

Споруда – зразок вдалого й оригінального архітектурного вирішення житлового будинку 1950-х рр., співмасштабного з простором вулиці.

Тепер на першому поверсі – АТ «Зовніштехніка».

Література:

Архів Спілки архітекторів України. Особовий листок № 699 члена Спілки архітекторів СРСР Черкаського Анатолія Ілліча.