Елла Піскова, Тетяна Жаворонкова

514.5. Житловий будинок 1938, в якому проживав Лур’є О. Ю. (архіт., іст.).

Вул. Тарасівська, 18. На червоній лінії забудови. Торцями прилягає до суміжних споруд.

Шести-, семиповерховий (через перепад рельєфу) з підвалом, цегляний, тинькований, у плані прямокутний.

Двосекційний з одно-, дво-, три- та чотирикімнатними квартирами. У секції на кожному поверсі розміщено по дві квартири. Сходи двомаршові, ліфтові шахти вбудовано пізніше. Застосовано систему поздовжніх несучих стін. Перекриття дерев’яні, над підвалом – залізобетонні. Побудований у перехідних від конструктивізму до радянського неокласицизму формах.

Композиція чолового фасаду центрально-осьова, симетрична. Головну вісь закріплено аркою проїзду з півциркульним завершенням. По горизонталі фасад членують міжповерхові гурти, фриз та профільований вінцевий карниз на кронштейнах. На рівні першого – другого поверхів тиньк оброблено під рустування. До вертикальних членувань належать лопатки, стрічкове засклення сходових кліток з четвертого до шостого поверхів тощо. Портали входів оздоблено лопатками та горизонтальними сандриками на кронштейнах. Пластику фасаду збагачують розташовані на центральній осі заглиблені лоджії, які на рівні п’ятого – сьомого поверхів огороджено балюстрадами.

Вікна обрамлено лиштвами та сандриками на кронштейнах. Дворовий фасад позбавлений декору. Вертикалі сходових кліток підкреслено ризалітами.

Будинок – зразок творчого використання форм класичної архітектурної спадщини.

1938 – 58 у квартирі № 15 проживав Лур’є Олександр Юдимович (1897 – 1958) – акушер-гінеколог, чл.-кор. АН УРСР (з 1939), заслужений діяч науки УРСР (з 1958). Завідувач кафедри акушерства і гінекології Київського медичного інституту (1938 – 58), головний акушергінеколог Міністерства охорони здоров’я УРСР (з 1949), член правління Київського наукового товариства акушерів-гінекологів, член Ученої медичної ради МОЗ УРСР, заступник відповідального редактора журналу «Педіатрія, акушерство і гінекологія». Одним з перших в СРСР почав досліджувати причини материнської смертності й мертвонароджуваності, вивчав також проблеми знеболювання пологів, організації акушерської служби, лікування онкологічних хворих. Автор першого оригінального методичного керівництва для роботи жіночих консультацій. З ініціативи і за участю вченого в Україні було створено мережу спеціальних курсів для лікарів і акушерів, які працювали за розробленою ним програмою. Відзначений Державною премією СРСР (1941). Ім’я вченого присвоєно акушерсько-гінекологічній клініці Київського медичного інституту (тепер Національний медичний університет ім. О. Богомольця).

Тепер частину першого поверху займають ощадна каса й установи.

Література:

Александр Юдимович Лурье (Некролог) // Врачебное дело. – 1958. – № 8; Матеріали ЖЕКа № 104. Технічний паспорт; Макаренко И. М., Полякова И. М. Биографический словарь заведующих кафедрами и профессоров Киевского медицинского института (1841 – 1991). – К., 1991; Малявинский В. М. Памяти выдающегося деятеля советского родовспоможения профессора Александра Юдимовича Лурье (Некролог) // Акушерство и гинекология. – 1958. – № 5.