Галина Максимова

514.2. Житловий будинок, 1910-і рр. (архіт.).

Вул. Тарасівська, 6-а. На червоній лінії забудови вулиці.

Зведений як прибутковий за проектом арх. М. Шехоніна.

Семиповерховий з підвалом, цегляний, тинькований, у плані Т-подібний, односекційний. Первісно на кожному поверсі містилося три квартири. У центрі розташовано парадну сходову клітку з ліфтовою шахтою, яка з’єднувалася з бічними сходами коридором. Дах дво-хилий з бляшаною покрівлею. Перекриття пласкі. Зведений у стилі модерн.

Композиція чолового фасаду симетрична відносно центральної осі, яку підкреслено розкріповкою з заокругленою поверхнею на рівні п’ятого – сьомого поверхів, вінцевим півциркульним фронтоном з невеликим слуховим вікном, вміщеним у глибоку аркову нішу, отвором парадного входу.

Праворуч від входу – торговельне приміщення, ліворуч – проїзд у двір.

Тиньковану поверхню стін прикрашено ліпленими вставками та розділено на три яруси: нижній, оброблений під руст (перший – другий поверхи); середній (третій – п’ятий), завершений карнизом з іоніками; верхній (шостий – сьомий поверхи), розкреслений тонким міжповерховим гуртом. Найвизначніша архітектурна деталь – характерна для модерну вінцева частина фасаду, що значно нависає над площиною стіни. Складається з багатопрофільного карниза і своєрідного дугоподібного фриза, розчленованого декоративними падугами. Орнаментальний ліплений декор у вигляді вставок та поясків не вирізняється стилістичною єдністю: у ньому простежуються впливи модерну та неокласицизму (меандр, іоніки, гірлянди й вінки), неоренесансу та необароко (картуші, мушлі, кронштейни балконів шостого поверху).

Тепер на першому поверсі – магазин, туристична компанія, Рада Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я.

Література:

Київ: Туристичний путівник / Авт. тексту: М. Кальницький, В. Киркевич, М. Грицик. – К.; Львів, 2001.