Тетяна Скібіцька, Амелія Шамраєва

303.4. Прибутковий будинок, 1913–14 (архіт.).

Вул. Трьохсвятительська, 7. На червоній лінії забудови вулиці, в оточенні цегляної огорожі.

Споруджений у садибі Олександрівського костьолу на місці колишнього саду. За першим контрактом від 8 травня 1907, костьол здав цю ділянку (пл. 500 кв. сажнів) у тимчасову оренду шляхтянці М. Бржезинській. За наступною угодою від 11 травня 1911, укладеною за сприяння арх. К. Іваницького настоятелем костьолу Станіславом Шептицьким і затвердженою Луцько-Житомирською духовною консисторією, орендатором терміном на 32 роки з правом забудови ділянки став інж. Г. Позняков. Він був автором проекту будинку та керівником будівельних робіт. 1914–18 споруда належала костьолу і частково була заселена спадкоємцями Г. Познякова.

1926–27 перебувала на балансі Житкоопу, пізніше її займала районна поліклініка.

Двоповерховий на цокольному поверсі, цегляний, тинькований, у плані Г-подібний. До прямокутного основного об’єму прилягає крило, що замикає простір подвір’я з боку пров. Костьольного. Дах вальмовий, з бляшаним покриттям. Внутрішнє планування коридорне двобічне з центральним розташуванням сходового вузла.

В архітектурному вирішенні будівлі поєднані раціоналістичні та ретроспективні тенденції пізнього модерну. Композиція головного фасаду асиметрична, центральну вісь виділено ризалітом з високим вікном сходової клітки та пласким ступінчастим щипцем, бічні осі намічено розкріповками. В оздобленні першого поверху використано модернізовані неоренесансні форми: пілястри іонічного ордера в міжвіконних простінках та високі сандрики у вигляді карниза на консолях. Надвіконні й підвіконні фільонки доповнено рослинними рельєфами з мотивами стилізованих волют і пальмет. Прямокутні без лиштв вікна другого поверху розміщені на тлі рустованого поля стіни.

Цінним елементом інтер’єра є парадні дерев’яні сходи з масивними різьбленими балясинами.

Споруда – складова комплексу Олександрівського костьолу.

З повоєнного часу в будинку міститься поліклініка.

Література:

ДАЖО, ф. 178, оп. 1, спр. 815; оп. 2, спр. 380; оп. 13, спр. 182; ДАК, ф. 19, оп. 2, спр. 15; ф. 163, оп. 6, спр. 212; оп. 41, спр. 6358; Весь Киев на 1926 год: Календарь-справочник. – К., 1926; Увесь Київ: Довідна книга на 1927 рік. – К., 1927.