Дмитро Табачник

Будинок 1975 р., в якому проживав Биков Л. Ф.

(іст.).

Вул О. Туманяна, 8.

На розі вулиць О. Туманяна та Флоренції. Чотирнадцятиповерховий, цегляний житловий будинок, облицьований біля підмурка керамічною кольоровою плиткою. Являє собою композицію у вигляді двох об’ємів призматичної форми, з’єднаних перпендикулярно. Тут в 1975 – 79 рр. жив Биков Леонід Федорович (1928 – 79) – актор і кінорежисер, народний артист УРСР (з 1974).

У ці роки працював на кіностудії ім. О. Довженка над створенням кінофільму «Ати-бати, йшли солдати…» (1977), у якому був режисером-постановником і одночасно виконавцем головної ролі. У березні 1977 за цей фільм та за кінофільм «У бій ідуть тільки „старики”» (1974) удостоєний Державної премії УРСР ім. Т. Шевченка у галузі кінематографії. Автор кіносценарію «Прибулець» (1979). Митець жив на десятому поверсі у чотирикімнатній квартирі № 162.

У 1980 р. на фасаді будинку встановлено бронзову меморіальну дошку з барельєфним портретом Л. Бикова (ск. В. Борисенко, арх. Б. Кравчук).

Кацев И. Леонид Быков // Актеры советского кино. – М., 1966;

Мистецтво України: Енциклопедія. – К., 1995. – Т. 1.